Christiansen, Erik Bille

Erik Bille Christiansen arbejdede med et ekspressivt udtryk, dybe og mørke jordfarver, vilde penselstrøg og mange lag maling.

Det, der først og fremmest skildres i hans værker, er de mange forskellige sindsstemninger, vi mennesker lever med.

Mennesket har altid været i centrum i Erik Bille Christiansens kunst.

Det har blot været med forskellige midler og temaer undervejs. Hvor længe kunstneren bliver i sit nuværende univers, ved han end ikke selv, men der er stadig mange sider af de kendte ænder, der skal udforskes og mange flere kunsthistoriske referencer at lege med.

Erik Bille Christiansen mente selv, at han nu havde nået en alder og et sted i sin karriere, hvor han kunne tillade sig lidt mere og har modet til at tænke og male lige præcis dét, der for ham giver mening og indhold.

Erik Bille Christiansen debuterede i 1983 på Kunstnernes Efterårsudstilling og havde sin første særudstilling i 1987. Herefter tog kunstnerkarrieren for alvor fart.

Erik Bille Christiansen indgik et samarbejde med billedhuggeren Niels Peter Bruun Nielsen og samme skabte de den monumentale udstilling ”Under Rosen”, der blev vist både på Esbjerg Kunstmuseum og på Gammel Holtegaard i 1994 og -95. Erik Bille Christiansen arbejdede dengang med religiøse temaer, korsfæstelser, kampe og motiver fra Biblen og den græske mytologi.

I slutningen af 1990’erne og ca. et årti frem bar hans værker ofte præg af katastrofehistorier. Inspireret af den 11. september 2001 og den store tsunami i 2004, skildrede Erik Bille Christiansen stormflod, skibsforlis, murbrokker og kaos i sine værker. Efter katastrofeperioden kastede han sig over et projekt, han længe havde ønsket at arbejde med: Jesus’ lidelseshistorie, korsvejens 14 stationer. Disse værker blev vist på en særudstilling på Museet for Religiøs Kunst i Lemvig i 2008.

Under arbejdet blev Erik Bille Christiansen ramt af en blodprop i hjertet og en efterfølgende depression.

Efter en længere pause genoptog han arbejdet, der dog undervejs fik et lidt andet udtryk end først tiltænkt - en mere dyster undertone, end det umiddelbart var planen.

Herefter arbejdede Erik Bille Christiansen med nære typeskildringer af skrækindjagende karakterer, mørke og forvrængede ansigter. Serien af billeder kaldte han ”Face to Face”. I kølvandet af sygdom, religiøs højtidelighed, død, ødelæggelse, kaos, katastrofe og senest disse meget dystre portrætter, skete der et skift i Erik Bille Christiansens motivvalg.

Som for at male sig ud af elendighedens tema og starte med fornyet kraft og optimisme, begyndte han i slutningen af 2010 at male Anders And og resten af holdet fra Andeby.

Efter en række indledende studier af de forskellige karakterer, som blev vist på en udstilling i Galerie Birch i 2011, gik han over til at sætte Anders And ind i en kunsthistorisk kontekst.

Han har så at sige sendt Anders And ud på en mission, et eventyr igennem gamle mestres værker med hyldest, humor og nysgerrighed som både middel og mål.

Erik Bille Christiansen døde i 2017.

Solgte værker